Nella Samu

Kuusi mahdotonta asiaa ennen aamupalaa

Mistä näitä sisältöjä oikein tulee?

Lupa osallistua ei ole riittävä motivaatiotekijäTänään Itten kesäkoulun aiheena on sisältöjen tuottaminen yritysblogiin. Toki samalla tavoin sisältöjä voi tuottaa myös yhteisöpalveluihin, kunhan muistaa ottaa huomioon niiden erityisluonteen.

Itte kertoi perjantaina, etteivät sisällöt synny itsestään vaan jotkut tekevät sitä ihan työkseenkin. Minne sisältöjä ikinä halutaan tuottaa, se vaatii joka tapauksessa poikkeuksetta työtä. Itte esimerkiksi on onnellisessa asemassa, koska on vastuussa itselleen niin sisältöjen suunnittelusta, taustatöistä, aikataulusta kuin kirjoittamisestakin. Hän voi vain kuvitella millainen soppa syntyy, kun mukana on useampi kokki, joista jokainen mahdollisesti luuli toisen jo hoitaneen asian. Muun muassa tästä syystä Itte peräänkuulutti perjantaina myös ns. vastaavaa toimittajaa, joka pitää langat käsissään. Itte on ymmärtänyt, että sosiaalisessa mediassa tätä henkilöä voisi kutsua myös yhteisömanageriksi.

Konsulteilla tuntuu olevan taipumusta myöntää, että sisällöt eivät synny itsestään, mutta samaan hengenvetoon kertoa, että hyvällä suunnittelulla bloggaaminen ja muu sisältöjen tuotanto sujuu kuin tanssi. Itte on toisaalta konsulttien kanssa samaa mieltä. Sisältöjen tuottaminen muuttuu huomattavasti helpommaksi, kun sisällöntuottaja hyvissä ajoin tietää vähintään aiheen ja deadlinen.

Ittellä on esimerkiksi jo ennen kesäkoulun aloittamista ollut olemassa alustava suunnitelma siitä kuinka usein ja mistä aiheista oppitunteja julkaistaan. Hänellä oli ennen aloittamista myös hyviä aikeita tuottaa sisältöjä ennakkoon ja ainoastaan ajoittaa ne julkaistaviksi suunnitelman mukaisina ajankohtina. Tässä aikeessaan hän on menestynyt joskus paremmin ja joskus huonommin, mikä on Itten mielestä hyvä esimerkki siitä kuinka tietyn bloggauksen kirjoittajan tulee ennakolta ja riittävän ajoissa tietää aihe ja deadline, mutta on tärkeää myös varata hänelle riittävästi aikaa ja tarvittavat työvälineet esimerkiksi kuvien ottamiseen.

Itte ajattelee, että puheet koko organisaation osallistumisesta sisältöjen tuotantoon ja suunnitteluun on kaunis ajatus, mutta vaatii kyseiseltä organisaatiolta paljon enemmän kuin vain pelkän luvan osallistua. Itten mielestä on epärealistista odottaa, että pelkkä lupa osallistua innostaisi moniakaan tekemään yhtään enempää kuin mistä hänelle palkka jo maksetaan. Itten mielestä kysymys on tässä tapauksessa pitkälti johtajuuden puutteessa. Se, että nykyään ei monestikaan kannateta sellaisia johtajuuden malleja, joissa ylhäältä sanellaan mitä tehdään ja miten, ei Itten mielestä tarkoita sitä, että johtajat on kokonaan vapautettu vastuusta eikä se ole tuonut työntekijöille telepaattista kykyä vastata johdon tarpeisiin vieläpä ilmaiseksi. Sosiaalisen median käyttöönotto ja sisällöntuotantoon kannustaminen edellyttää Itten mielestä myös organisaation sisäistä viestintää sekä sitä, että organisaatioissa mietitään, kuinka työntekijöitä voitaisiin palkita osallistumisesta. Itte on aika varma, että esimerkiksi Linnanmäen kesätyöntekijöiden blogi on vaatinut muutakin kuin kesätyöntekijöiden innostuksen alkaa bloggaamaan työstään.

Lintsin kesätyöntekijöiden blogi oli aikanaan Itten mielestä yksi hienoimmista jutuista, mitä hän somesta löysi. Blogi kertoo Lintsistä työntekijöiden näkökulmasta ja se toimiikin tiedonsaantikanavana sekä asiakkaille että mahdollisille tuleville työntekijöille. Vuonna 2011 blogilla oli kolme kirjoittajaa. Seuraavana kesänä heitä oli jo kahdeksan. Sellaisella sisällöntuottajamäärällä sisällöt tuskin enää ovat erityisen työläitä. Tällä esimerkillä Itte halusi sanoa, että työntekijöiden osallistaminen on mahdollista jopa tilapäistyöntekijöiden voimin. Varmaa kuitenkin on, että työntekijät eivät sosiaalista mediaa lähde itsenäisesti käyttöönottamaan, ellei sillä ole johdon siunausta. Ryhmässä ja tiimeissä työskenteleminen menestyksekkäästi vaatii lisäksi Itten mielestä aina jonkun, joka kantaa vastuun. Muussa tapauksessa ollaan tuuliajolla toivoen, että joskus tapahtuisikin jotakin.

Palapelin puuttuva palanen

Keskiviikkona Itte aikoo kertoa, millaisena hän näkee yhteisömanageroinnin.

Itten kesäkoulun kellot soivat

maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin

tasan kello 9:00.

Jäikö jokin Itten opetuksista lukematta? Löydät kaikki Itten kesäkouluun liittyvät artikkelit osoitteesta: http://nellasamu.com/tag/itten-kesakoulu/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

wordpress statistics
%d bloggers like this: