Nella Samu

Kuusi mahdotonta asiaa ennen aamupalaa

Puhu äänellä jonka kuulen

kulttuurien väliset erotTänään Itten kesäkoulun aiheena ovat kulttuurierot. Itte ei tietenkään aio tehdä kattavaa listausta siitä, miten kohdata eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset sosiaalisessa mediassa. Hän haluaa ainoastaan korostaa sitä, että kulttuureissa on eroja, joista kannattaa ottaa selvää. Nämä erot eivät nimittäin katoa vain siksi, että on olemassa maantieteelliset rajat ylittävä internet ja sosiaalinen media.

Lauantaina Itte salakuunteli kahden nuorehkon alle 30 -vuotiaan naisen keskustelua siitä, kuinka kiinalaiset ovat töykeää, epäystävällistä ja ylimielistä kansaa vailla mitään käyttäytymistapoja. Toinen heistä oli ruokaillut kiinalaisessa ravintolassa ja kokenut tulleensa kohdelluksi roskaväkenä, koska asiakaspalvelija ei ollut katsonut edes kunnolla silmiin. Itten mielestä väitteet tuntuivat omituisilta, koska naiset puhuivat kansasta, jotka pyrkivät kaikin tavoin säilyttämään kasvonsa muun muassa kohteliaan käytöksen ja toisten ihmisten kunnioittamisen kautta. Naisten mielestä kiinalaisten ylimielisyys johtuu siitä, että heitä on maailmassa eniten. Itten mielestä kysymys on puhtaasta väärinkäsityksestä, koska kiinalaisessa kulttuurissa suoraan silmiin katsomista pidetään epäkunnioittavana, joten asiakaspalvelija noudattikin vain omia kulttuurisia käyttäytymisnormejaan. Sosiaalisessa mediassa silmiin katsomisesta tai katsomatta jättämisestä ei koidu ongelmaa, mutta tarina oli yksi esimerkki siitä, kuinka kulttuurien kohdatessa voi syntyä tietämättömyydestä johtuvia väärinkäsityksiä etenkin, jos osapuolet eivät edes halua ymmärtää toisiaan.

Itten mielestä sanonta maassa maan tavalla tai maasta pois ei voisi enempää väärässä olla. Tietenkin pitää ottaa selvää maan tavoista, jos aikoo elää sulassa sovussa paikallisten kanssa, mutta Itte jotenkin odottaa myös paikallisilta ymmärtämystä muualta tulevia ihmisiä kohtaan. Jos on kasvanut tietyssä kulttuurissa ja oppinut koko ikänsä osoittamaan kunnioitusta välttämällä suoraa katsekontaktia, niin se lienee selkäytimestä tuleva käyttäytymismalli, josta ei hevin päästä eroon. Itten mielestä vaatimus ymmärtää toisia ihmisiä ja heidän tapojaan korostuu entisestään, kun toimitaan internetissä ja sosiaalisessa mediassa, joka ei ole oikein kenenkään maa. Se mikä toimii länsimaissa ei välttämättä toimikaan Lähi-Idässä tai Aasiassa. Itten mielestä ei ole realistista uskoa, että maailmasta olisi tullut pieni kyläpahanen, jossa kaikki noudattavat samanlaisia sosiaalisia normeja ja käyttäytymismalleja.

Itte on nähnyt kannanottoja siitä, että internetin ja sosiaalisen median myötä perinteisestä kohderyhmäajattelusta tulee historian lehtien havinaa. Ittekin on sitä mieltä, että demografisten tekijöiden painottaminen kannattaa unohtaa, koska iällä ja sukupuolella ei Itten mielestä ole niinkään merkitystä. Asuinpaikalla sen sijaan saattaakin edelleen olla merkitystä, koska pelkästään oman kotimaan sisällä ihmisillä on osin erilaisia tapoja ja käyttäytymismalleja sen mukaan missä päin he asuvat. Suomen kokoisessa lintukodossa erot eivät ole erityisen järisyttäviä, mutta Itte on huomannut, että esimerkiksi Turussa ulkopaikkakuntalaisen tunnistaa helposti siitä, että hän puhuu vieraille ihmisille jopa täysin vesiselvänä ollessaan. Saattaa olla, että jonkun mielestä näillä ei ole mitään merkitystä enää, koska internet ja varmasti kaikki lopulta ymmärtävät oman parhaansa, kunhan vain tarjoaa yhden oikean ratkaisun ongelmaan.

Itte nostaa mielellään esiin tarinoita oikeasta elämästä. Itte ei pidä internetissä ja sosiaalisessa mediassa vietettyä aikaa vähemmän oikeana elämänä kuin fyysisesti jossakin paikassa olemista, mutta hän ei halua antaa kenenkään unohtaa, että elämää on myös internetin ulkopuolella. Internet antaa Itten mielestä helposti vaikutelman, että ihmiset ovat muuttuneet samanlaiseksi yhtä totuutta julistavaksi massaksi, mutta todellisuudessa tilastot esimerkiksi internetin käytöstä kotitalouksissa kertovat omaa kieltään. Jossain päin maailmaa edelleen eletään muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa. Suomessa internetin käyttäjiä oli vuonna 2011 lähes 90 prosenttia, mutta sen sijaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vain noin 27 prosenttia.

Itten mielestä meno sosiaalisessa mediassa vaikuttaa välillä samalta kuin joidenkin lähetyssaarnaajien toiminta Afrikassa. Esimerkiksi Olli Löytty kertoo kirjassaan Maltillinen hutu – ja muita kertomuksia kulttuurien kohtaamisesta tarinan lähetyssaarnaajasta, joka vietti pitkän aikaa afrikkalaisessa kylässä osaamatta paikallisten kieltä ja siksi hän myös vältteli sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa muissa kuin työnsä merkeissä. Hän ihmetteli kerta toisensa jälkeen, miksi ihmiset eivät halunneet edes puhua kasteesta eivätkä ymmärtäneet omaa parastaan. Totuus kuitenkin oli, että ihmiset kieltäytyivät juuri oman parhaansa vuoksi. Jos lähetyssaarnaaja olisi tiennyt, että suunniteltuun kastejokeen oli vain lyhyen aikaa sitten kuollut kylän lapsia alligaattoreiden hampaissa, hän olisi ehkäpä osannut vaihtaa taktiikkaa.

Tänään Itte haluaakin korostaa sitä, että internet ei yksin muuta ihmisten ajattelua yhtenäiseksi. Jos oikeasti halutaan vaikuttaa ihmisiin, heitä kannattaa kuunnella ja ymmärtää – eikä saman kielen opettelustakaan olisi haittaa. Hakukoneoptimointikin karahtaa karille juuri sillä hetkellä, kun avainsanoiksi määritellään sanoja, joita ihmiset eivät käytä. Ellei brändi tunne kohderyhmäänsä, hänen on vaikea puhua äänellä, joka kuullaan.

mail and phone

Itten kesäkoulun kellot soivat

maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin

tasan kello 9:00.

Jäikö jokin Itten opetuksista lukematta? Löydät kaikki Itten kesäkouluun liittyvät artikkelit osoitteesta: http://nellasamu.com/tag/itten-kesakoulu/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

wordpress statistics
%d bloggers like this: