Nella Samu

Kuusi mahdotonta asiaa ennen aamupalaa

Älä leiki rikkinäistä puhelinta Twitterissä

Sosiaalinen media voi olla kuin rikkinäinen puhelinTänään Itten kesäkoulun puheenaiheena on Twitter. Itte on kevyesti innostunut tuosta ei vielä niin suurta suosiota Suomessa saaneesta mikroblogipalvelusta ja siellä keskustelemassa käyvästä jengistä. Twitter nimittäin tarjoaa juttuseuraa kellonajasta riippumatta ja puheenaiheita löytyy laidasta laitaan, kunhan vain aktiivisesti etsii itselleen mielenkiintoisimmat seurattavat ja osallistuu keskusteluihin. Markkinointitarkoituksessa Itte ei kuitenkaan Twitteriä ihan etunenässä käyttäisi.

Itte on tutustunut case-esimerkkeihin, joissa Twitteriä on menestyksekkäästi käytetty tiedottamiseen  esimerkiksi luonnonkatastrofien yllättäessä. Journalistiliiton Juha Rekola kirjoitti aiheesta otsikolla Kun tsunami iskee, ala twiitataItte haluaa kuitenkin painottaa, että Twitterin käyttö vaatii opettelua ja harjoittelua. Aivan kuten ensiaputaitoja täytyy harjoitella, jotta ne sujuvat oikeassa hätätilanteessa myös Twitterin käyttötaitoa kannattaa ylläpitää käyttämällä sitä. Ihmiset reagoivat stressaaviin tilanteisiin eri tavoin. Jos esimerkiksi joutuu yllättäen aseella uhatuksi, jotkut jähmettyvät paikoilleen eivätkä ole kykeneviä tekemään yhtään mitään. Toiset yrittävät jääräpäisesti pois tilanteesta välittämättä yhtään uhkaajan käskyistä. Kolmannet pitävät päänsä kylmänä ja pystyvät noudattamaan tarvittaessa uhkaajan antamia ohjeita. Yllättävissä tilanteissa stressireaktioiden luomat käyttäytymismallit voivat Itten ymmärryksen mukaan olla mitä tahansa, mutta mitä rutiininomaisempia muut tilanteeseen liittyvät asiat ovat, sitä helpommin ne sujuvat. Hätätilanteessa Itte kuitenkin suosittelee ensin soittamaan hätänumeroon, mikäli siinä ei ole estettä (esim. puhelinverkon toimintahäiriö).

Itten usko Twitterin käyttöön kriisiviestinnässä on vahva, mutta hän haluaa edelleen korostaa sitä, että kanavan tulee olla jo käytössä kriisin sattuessa. Hätäviesti voi toki saada Twitterissä siivet, mutta se voi yhtä hyvin hukkua twiittivirtaan ilman että kukaan reagoi siihen. Toisaalta Twitterillä on myös muut rajoitteensa, kuten 140 merkkiä per twiitti. Harjaantumattomalle käyttäjälle voi olla helpompaa huutaa ääneen niin kovaa kuin ikinä pystyy ja toivoa, että joku hankkii apua. Samalla tavalla Twitterissä avunsaanti on sattumanvaraista ja vaatii jonkun, joka kuulee avunhuudot ja alkaa toimia niiden perusteella, ellei ennakolta tiedetä kenen huomiota hätätilanteessa tavoitellaan.

Brändit puolestaan harvoin joutuvat luonnonkatastrofien uhreiksi, mutta sosiaalisen median katastrofeihin he voivat päätyä. Vaikka Itte ei näe Twitterissä suurta hyötyä markkinointiviestinnän kannalta, niin brändien olisi kuitenkin hyvä olla läsnä omaa mainettaan suojaamassa. Itten näkemyksen mukaan, kun poissaolijat ovat saaneet eniten sontaa niskaansa. Pelkällä läsnäololla vaikuttaisikin olevan Itten mielestä ennaltaehkäisevä ja suojaava vaikutus asioiden turhan villiksi käyvältä mässäilyltä. Kaveriahan ei jätetä.

Lopuksi Itte haluaa vielä huomauttaa, että Twitter ei ole suljettu yhteisö, josta tiedot eivät vuotaisi myös muihin sosiaalisen median kanaviin ja saisi lisää näkyvyyttä esimerkiksi Facebookin tai blogien kautta. Tässä kohtaa vastaväitteenä ei toimi, että eihän Twitterissä vielä ole edes kovin monia ihmisiä. Sosiaalisessa mediassa lapsuudesta tuttu leikki, joka tunsi nimen rikkinäinen puhelin, saa aivan uuden merkityksen.

Lintu ja puhelin

Itten kesäkoulun kellot soivat

maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin

tasan kello 9:00.

Jäikö jokin Itten opetuksista lukematta? Löydät kaikki Itten kesäkouluun liittyvät artikkelit osoitteesta: http://nellasamu.com/tag/itten-kesakoulu/

Mainokset

2 comments on “Älä leiki rikkinäistä puhelinta Twitterissä

 1. Olli Laasanen
  elokuu 2, 2013

  Olenkohan minä toiminut rikkinäisen puhelimen tapaan, kun olen Itten blogeja twiitannut, ja liittänyt twiitin alkuun alkuperäistekstistä vähän muokatun, mielestäni osuvan lainauksen? 😉

  • Nella Samu
   elokuu 2, 2013

   Tavallaan olet, tavallaan et. Asiasisältö on pysynyt kuitenkin samana eikä Itte ole tuntenut tarvetta tulla oikaisemaan muokattuja lainauksia. Viestin vastaanottaja tekee silti varmasti omat tulkintansa.

   Kiitos Olli, kun olet jakanut. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

wordpress statistics
%d bloggers like this: